Dobrze Wypieczony

Spróbujesz... Zrozumiesz!

Dlaczego tradycyjnie przygotowywane pieczywo smakuje bez porównania lepiej niż produkty oferowane przez duże, przemysłowe piekarnie? Dlatego, że prawdziwy chleb to tylko mąka, woda i sól. Do ciasta, z którego wyrabiany jest Dobrze Wypieczony chleb, dodajemy ponadto jedynie odrobinę nasion czarnuszki, której bogaty aromat wspaniale uzupełnia smak miąższu oraz chrupiącej skórki chleba.

Składniki: 80% mąka żytnia (typ 2000, Agro Bio Test PL-EKO-07-04294), mąka pszenna (typ 750), woda, czarnuszka, sól kamienna.

Ponad 2-kilogramowy bochenek pozostaje pyszny i chrupiący nawet przez 10 dni. Aromat prażonego ziarna żyta najpełniej wydobywa się po 24-48 godzinach od wypieku. Grubo mielona (z tzw. pełnego przemiału), niskoprzetworzona mąka żytnia zawiera błonnik, witaminy (Kwas foliowy, Witamina B1 [Tiamina], Witamina B2 [Ryboflawina], Witamina B6, Witamina E, Witamina PP [Niacyna]) i minerały stanowiąc idealne źródło węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

Niewielki dodatek mąki pszennej zapewnia ciastu doskonałe właściwości wypiekowe a, kiedy staje się Dobrze Wypieczonym chlebem, wprost idealnie zrównoważoną paletę smaków.

Trwałość i przechowywanie:

Dobrze Wypieczony chleb należy przechowywać ownięty w grubą lnianą tkaninę, w płóciennej torbie lub innym przepuszczającym powietrze materiale. Nie należy zawijać w folię a jeśli to tylko okresowo z wyraźnym dostępem powietrza. Planując zakupy pamiętajmy, że większe kawałki chleba, wolniej wysychają zatem dłużej zachowują znakomite własności smakowe.

Nie należy umieszczać Dobrze Wypieczonego chleba w lodówce - w zakresie temperatur od 0°C do 10°C pieczywo najszybciej traci swoją strukturę, walory smakowe oraz zapachowe. Chcąc jak najdłużej cieszyć się smakiem i chrupkością Dobrze Wypieczonego, należy unikać przechowywania bochenków w miejscach nasłonecznionych, ze stałym, intensywnym przepływem powietrza, szczególnie suchych itp.

Według części konsumentów, Dobrze Wypieczony chleb najlepiej smakuje pokrojony w cienkie kromki posmarowane masłem, posypane szczyptą gruboziarnistej soli... Równie liczna grupa osób uważa, że jednak lepiej smakuje w towarzystwie hummusów, past warzywnych itp.

Krojenie:

Połówki oraz ćwiartki bochenków najwygodniej jest kroić położone wierzchem (zaokrągleniem) do siebie, tak aby cięcie rozpoczynać od spodu bochenka.

Wypiek:

Pieczony także na zamówienie, zawsze z najlepszych składników z 80% udziałem mąki żytniej typ 2000 (Agro Bio Test PL-EKO-07-04294).

W odróżnieniu od dostępnego na rynku pieczywa „na zakwasie”, do wypieku Dobrze Wypieczonego nie stosujemy żadnych drożdży piekarskich ani innych substancji przyspieszających wyrastanie chleba.

Na życzenie, możliwy jest również wypiek z dodatkami dobranymi według indywidualnych upodobań.



Zdrowa żywność